Brno – VC – 41. ročník

Velká cena Brna – 41. ročník

Brno 21.-22.11. 2009, bazén 25 m

54 plaveckých oddílů z ČR, Slovenska, Maďarska a Rakouska

PKČL: Michal Spurný 88 a Petra Chocová 86

Medaile: 2

M. Spurný – 2. místo 1 500 m VZ

P. Chocová – 1. místo 50 m P

Velká cena je jedním z nejstarších plaveckých závodů pořádaných v ČR a letos to byl opět další podnik série ČP v plavání pro rok 2009. Na těchto závodech s mezinárodní účastí (startovali plavci z 54 plaveckých oddílů ČR, Slovenska, Maďarska a Rakouska) se očekávalo množství nových rekordů závodu a také nových rekordů ČR. Všechna očekávání byla ve všech směrech překonána a letošní ročník byl zřejmě tím nejúspěšnějším v dosavadní historii.

Ve velké konkurenci nejlepších tuzemských (byla zde komletní reprezentace ČR) i zahraničních plavců se výborně svými výkony prezentovali Michal Spurný a Petra Chocová z českolipského PK.

M. Spurný zaostal těsně za svým osobákem na 200 m VZ a skončil ve finále této disciplíny na 4. místě. Na dvojnásobné trati (400 m VZ) si zaplaval skvělý osobní rekord (3:52,04), ale bohužel tento výkon nezopakoval a ani nevylepšil ve finále a skončil opět na čtvrtém místě. Vše si vynahradil na nejdelší plavecké trati (1 500 m VZ), kde sice mírně zaostal za svým osobním maximem a obsadil druhé místo.

P. Chocová absolvovala své první závody v nové plavecké sezóně po operaci ramene. Na přípravu měla necelých šest týdnů, kdy z pozvolného tréninku přešla pomalu do plné tréninkové zátěže. I tato velmi krátká doba však stačila, aby se na VC Brna představila ve vynikající formě a v plné síle. To potvrdila vítězstvím na 50 m prsa v novém rekordu VC (0:31,49), když překonala svůj vlastní z loňského roku a zaostala pouhé 3 desetiny za rekordem ČR, který je v jejím držení z loňského ME. Vytvořila si také nový osobák na 50 m VZ (0:26,27), postupovala jako druhá do finále, ve kterém už svůj výkon z rozplaveb nezopakovala a skončila celkově čtvrtá. Také v nedělním startu na 100 m prsa postoupila pohodovým výkonem do finále, které však nakonec pro zdravotní problémy neplavala. Doufáme, že nebudou dlouhodobé a Petra se zúčastní již tento víkend spolu s M. Spurným Vánoční ceny Zlína, která je dalším kolem ČP v plavání.

VC Brna byla zároveň nominačním závodem na ME v tureckém Istanbulu (10.-13.12.). Petra sice díky zařazení v “A” týmu reprezentace ČR limit plnit nemusela, ale na prsové padesátce jej bez problémů překonala. Michalovi chybí stále ještě ten pověstný krůček k účasti na ME, který zatím nesplnil v Brně, ale další možnost má ještě právě na Vánoční ceně Zlína a zcela jistě bude o limit bojovat ze všech sil. Přejeme mu tedy super výkony a hlavně splnění nominačního limitu!